Fietsenkeuring 4 november

Op vrijdag 4 november komt VVN bij ons op school de fietsen van de kinderen controleren. We vinden het belangrijk dat de fietsen van de kinderen in orde zijn, omdat ze daarmee door het verkeer gaan. Zeker in deze periode van het jaar; het wordt weer vroeg donker, het gaat glad worden. Met een fiets die in orde is kunnen de kinderen veilig door het verkeer.

De keuringseisen op een rijtje

VERLICHTING / REFLECTIE

alle fietsen dienen voorzien te zijn van:
– een rode achterreflector vast aan de fiets,
– wielreflectie in de band of ten minste 2 oranje/witte reflectoren in de spaken van het voor- en achterwiel,
– reflectie in de trappers,
– een goedwerkend voor- en achterlicht,
– losse batterijverlichting wordt alleen gekeurd bij aanwezigheid daarvan; deze dient stevig aan de fiets bevestigd te zijn.

REMMEN

– tenminste 1 goedwerkende rem. Indien de fiets is voorzien van alleen een voor- en achterhandrem moeten deze goed afgesteld zijn.

STUUR

– geen overmatige speling op het balhoofd,
– goede, vastzittende handvatten, zonder opening aan het einde van het stuur.

TRAPAS EN TRAPPERS
– geen grote speling op de trapas,
– geen versleten trappers.

DIVERSEN
– een duidelijk hoorbare bel,
– een deugdelijk en vastzittend zadel.

BANDEN
– dienen in goede staat te verkeren, zodanig dat het canvas niet zichtbaar is,
– moeten voldoende op spanning zijn.

CROSSFIETSEN
Deze voldoen doorgaans niet aan de gestelde eisen i.v.m. ontbreken van goede reflectie en goed werkende verlichting.