de Voel jij je lekker tour

2016-st-voel-je-lekker-toer-logo

Een actieve en gezonde leefstijl met de Voel jij je lekker tour

Stichting Wijksport organiseert in opdracht van de gemeentelijke werkgroep gezond gewicht, voor het eerste jaar het leefstijlproject ‘Voel jij je lekker tour’ voor  het basisonderwijs. De leerlingen uit groep 6 doen mee aan de tour. De tour start deze maand met een fittest en vanaf het nieuwe jaar komen leerlingen van januari tot en met juli veelvuldig in aanraking met verschillende activiteiten en de speerpunten van het project: gezonde voeding, meer bewegen en gezonde keuzes maken. Begin januari is er in het theater Calypso een gezamenlijke opening met alle scholen die aan de tour meedoen. Kinderen die het leuk vinden, kunnen lid worden van SportyKids.

Fittest

Op 29 november wordt er voor de kinderen van de deelnemende scholen een fittest georganiseerd op het sportpark Marienhoeve in Wijk bij Duurstede. Als warming-up wordt de ‘ren je rot quiz’ gespeeld. Het is een leuke les waarbij kinderen op acht vaardigheden hun eigen fitheid meten zoals lenigheid, snelheid, kracht en uithoudingsvermogen. Kinderen ontvangen een diploma met hun scores en referentiewaarden zodat zij en ouders kunnen zien hoe hun kind hierin scoort ten opzichte van andere leeftijdsgenoten.

Water drinken en minder suiker

De Voel jij je lekker tour is niet alleen leuk en leerzaam voor de kinderen, maar motiveert ook ouders en scholen om gezondere keuzes te maken. Een voorbeeld daarvan is de consumptie van pakjes drinken op school. Het lijkt zo gemakkelijk voor ouders. Kinderen krijgen echter gemiddeld door deze zoete drankjes ruim zes kilogram suiker per jaar binnen. Deze drankjes vervangen voor het drinken van water, draagt enorm bij aan een gezonde leefstijl van kinderen. Het drinken van water en het verminderen van de suikerconsumptie zijn daarom belangrijke thema’s van het leefstijlproject.

Beweegactiviteiten
Op scholen worden er beweegactiviteiten georganiseerd om het sporten en bewegen leuker en effectiever te maken. Zo wordt er gekeken naar de kwaliteitsverbetering binnen het bewegingsonderwijs, of dat het schoolplein een transformatie nodig heeft en er naschoolse sportactiviteiten opgezet kunnen worden. Scholen ontvangen ondersteuning en extra spelmaterialen om het spelen en bewegen op het schoolplein te stimuleren en de kinderen werken uit de lesmethode ‘Lekker Fit!’. In deze lesmethode worden de thema’s bewegen, voeding en het maken van gezonde keuzes behandeld. In de voorjaars- en meivakantie worden er voor alle kinderen uit groep 6 van de deelnemende scholen extra beweegmoment georganiseerd.

SportyKids

Kinderen die extra baat hebben bij een gezonde leefstijl en/of het leuk vinden om als ambassadeur een gezonde leefstijl ‘te promoten’, kunnen lid worden van SportyKids. De SportyKids club is niet alleen leuk maar ook erg leerzaam voor kinderen. Gedurende de tour worden er voor de SportyKids (buiten schooltijd en op een vast moment) wekelijks activiteiten georganiseerd. Zo worden er door diverse sportverenigingen clinics verzorgd, gaan de kinderen met een kok in een restaurant koken, wordt er samen met ouders gesport en maken kinderen exclusieve uitstapjes naar bijvoorbeeld het klimbos of varen in de kano van Wijk naar Odijk! Voor alle ouders worden er diverse workshops aangeboden. Ouders geven schriftelijke toestemming om hun kind (kosteloos) lid te maken van SportyKids en zij worden ook bij SportyKids betrokken.

Meer informatie

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben over de ‘Voel jij je lekker tour’, dan kunt u contact opnemen met leerkracht Desiree van Hoof of buurtsportcoach & coördinator gezond gewicht van Wijksport Tobias Wijnmaalen via telefoonnummer 06 17 41 35 17 of per e-mail tobias.wijnmaalen@stichtingwijksport.nl.